Gedachte van de week Gedachte van de week

22 september 2020

Protestantse Gemeente Bathmen/Okkenbroek
‘Hier kom ik weg’
‘Hier kom ik weg’ is een prachtig lied van Daniël Lohues. U kent het vast!
Hierin bezingt hij zijn liefde voor het Oostelijk deel van Nederland waar hij vandaan komt en waar hij zo van houdt om de ruimte, de rust en de mensen die hem lief zijn.
Daar, in Drenthe, heeft zijn wieg gestaan en dat heeft hem mede gemaakt tot wie hij nu is.
Hij groeide in vrijheid en vrede op. De muziek kreeg hij met de paplepel ingegoten door z’n vader die organist en dirigent was. Daniël volgde z’n hart en maakte van z’n hobby, z’n beroep.

Dát kan lang niet ieder mens en elk kind hem nazeggen. Het scheelt zoveel waar je weg komt en waar je wieg heeft gestaan: In Syrië, Afghanistan of Nederland. In een vrij en rijk land of in bezet gebied, wellicht een vluchtelingenkamp. In een harmonieuze omgeving of in een gebroken, radeloos gezin.
Ook in onze dorpskerken staan we daar, na de ramp op Lesbos, daadwerkelijk bij stil. Want wij mensen zijn geroepen tot een wereldwijde verbondenheid opdat íeder mens tot bloei kan komen op deze aarde, in het licht van Gods liefde.
Het zou mooi zijn als steeds meer mensen zich daarin herkennen en met ons mee willen denken.
Dus…weet je welkom en doe mee!
Dán maakt het op een dag niet meer uit waar wij allemaal wegkomen.

 


15 september 2020

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek:
Klaar voor de start!

Als Dorpskerken sluiten we aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk, dat de aandacht wil richten op  ‘Het goede leven’. Een mooi maar ook spannend thema nu het nieuwe seizoen van start is gegaan in een onzekere tijd waarin door het virus veel dingen anders gaan en de onzekerheid blijft. Als er iets is waar we met de neus op gedrukt worden in deze coronatijd, dan is het wel de vraag wat het leven goed maakt.
Heb je dan alles goed voor elkaar? Of horen de scheuren en gaten in je leven er ook bij? De kerk kan woorden aanreiken voor die zoektocht. Vanuit het geloof kun je zeggen, dat het goede leven ook alles met God te maken heeft. God maakt het leven goed. Niet in de zin van succesvol of moreel beter, maar over je leven met alle vreugde en verdriet – valt het licht van God.
Afgelopen zondag beleefden we een mooie start op de Brink toen we met een grote groep het spel Ganzenbord speelde. Tijdens het spel werd de eenvoud van het goede leven in een aantal korte filmpjes getoond waarbij inwoners een inkijkje gaven in hun persoonlijk leven.
Nieuwsgierig geworden? In de kerkdienst op zondagmorgen maar ook doordeweeks – zie: ‘Brandstof’; het aanbod voor bezinning en ontmoeting 2020/2021 - is er genoeg te beleven. Voor info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!
 

5-9-2020
Het Goede Leven

Vaak geassocieerd met een bourgondisch leven met goed eten en drinken en luieren. Maar zelfs als je dat allemaal niet hebt kun je van het Goede Leven genieten. Dat gaat dan meer over een leven waarin je ruimte maakt om jezelf te kunnen zijn, met God die in je is. En dat straal je dan weer uit naar de mensen in je omgeving. Die haken daarop aan. We gunnen dat als kerk aan iedereen. Vooral ook aan kansarme kinderen in India die geen onderwijs krijgen. We willen hen met onze hulp ook de mogelijkheid geven om naar school te kunnen gaan. Dat vergroot de kans dat ze ook kunnen genieten van Het Goede Leven.
Zondag a.s., 13 september gaan we Het Goede Leven genieten tijdens de STARTZONDAG van het kerkelijk seizoen. Het begint om 10 uur met een korte viering in de Dorpskerk in Bathmen. Daarna gaan we om 10:30 uur buiten koffiedrinken op het Kerkplein. Om 11:00 uur start het Ganzenbord met o.a. filmpjes die op de Brink worden vertoond. Op het Ganzenbord zijn ook de kansarme kinderen uit India vertegenwoordigd. Afsluitend is er om 12:30 uur een lunch. Als het slecht weer is doen we alles binnen. Waar dat zal zijn kun je volgen op onze website kerkbathmenokkenbroek.nl.
Als je er niet live bij kan zijn, kun je alles (inclusief het Ganzenbord) ook volgen via beelden op internet bij kerkdienstgemist.nl. En later kun je het daarop ook nog terugkijken. Iedereen in Bathmen en Okkenbroek en de wijde omgeving is van harte uitgenodigd om mee te doen. Dus Wel:kom!

 

29-8-2020
De slimste mens

U kent het programma vast wel op NPO 2, met Philip Freriks en Maarten van Rossum. Leuk om mee te doen. Grappig af en toe die opmerkingen van Maarten. Niet zo lang geleden maakte hij een opmerking over de Bijbel die niet bij alle mensen in goede aarde viel.
Er staan ook inderdaad verhalen in dat je denkt wat moet ik ermee? Het speelt in een heel andere tijd natuurlijk. Het is een boek vol menselijke ervaringen, emoties, gebeurtenissen die in elk leven aan bod komen. Dus ook geweld, jaloezie, pijn, honger, ziekte, dood, vluchten....noem maar op. In de kerk horen we elke zondag weer een verhaal en de visie daarop van de voorganger.
Deze zomer zijn er in de diensten veel profeten aan het woord geweest. Zij houden ons voor dat we als mensen niet moeten proberen alles op onze eigen manier te doen. Laat dingen los en laat God zijn werk doen. Door jou of door een ander. Het feit dat wij alles op ónze manier willen oplossen is denk ik juist de oorzaak dat we in zo’n verwarde wereld leven. Het ging in het paradijs al mis toen we ervoor kozen om tóch de appel te eten. Daarom staan er dus zoveel gewelddadige verhalen in de Bijbel. God wil dat niet, Hij had toch het paradijs gemaakt. Maar Hij wil ons wel bijstaan als we Hem zoeken. Ik denk dat het slim is om dat te doen. Wel:Kom!

22-8-2020
Protestantse gemeente Bathmen-Okkenbroek: Dorpskerk Bathmen Monument van het jaar?!

BATHMEN-OKKENBROEK – De Dorpskerk van Bathmen is één van de vijf gebouwen, die kans maakt om op 11 september winnaar te worden van de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’. Van 1 tot en met 10 september is er de mogelijkheid om te zorgen dat dit gebeurt.  

Er waren vijftien aanmeldingen. Dat de jury de Dorpskerk in Bathmen een plek bij de laatste vijf gaf, is al mooi. En zeker ook omdat de andere vier overgebleven gebouwen allemaal in de stad Deventer zelf te vinden zijn. Maar als winnaar uit de bus komen zou helemaal een prachtige waardering zijn voor dit kerkgebouw, waarvan de historie teruggaat tot 1260. Ook deze zomer uitten toeristen zich enthousiast over buiten- en binnenkant van de kerk. Zo zijn in het koor van de kerk muurschilderingen uit de vijftiende eeuw en fraai decoratief schilderwerk op de gewelven.
Voor Battummers zelf is de kerk een baken in het dorp, dat niet alleen gedragen wordt door de Bathmense kerk- en dorpsgemeenschap, maar ook door de stichting Vrienden van het monument de Dorpskerk Bathmen. Kinderen op de basisschool maken al vroeg kennis met de kerk tijdens een rondleiding, waarbij het beklimmen van de toren extra leuk is. En door de inrichting met stoelen is de kerkzaal naast de kerkdiensten flexibel te gebruiken voor concerten en exposities. Wees op zondag of doordeweeks wel:kom, staat dan ook altijd tot besluit van deze groene stukjes.

Maar tot slot nu natuurlijk de oproep om je stem uit te brengen voor Dorpskerk Bathmen Monument van het jaar! Dat kan van 1 tot en met 10 september op de website Deventerverhaal.nl


14-8-2020
Nieuwe energie.

Zo rond de vakanties wensen we dat elkaar vaak toe. Neem –als het kan- even afstand, letterlijk en figuurlijk, van werk, van school, van huis, van tuin en van alle dagelijkse beslommeringen. Laat alles los. Geniet om er even tussenuit te zijn. Een andere omgeving. Een andere horizon. Nieuwe vergezichten. Dat alles zorgt ervoor dat we onze accu weer kunnen opladen. Zo kom je –als het meezit- aan nieuwe energie. En soms ook aan nieuwe inspiratie. Je komt op andere plekken, het hoeft niet eens heel ver weg of in het buitenland te zijn. Anders dan “normaal”. Fris en fruitig. Het geeft nieuwe energie. Nieuwe ideeën. Zodat we er weer tegenaan kunnen. Er weer zin in krijgen. Zodat alles weer zinvol is of zinvol wordt.
Fantastisch als de zomerperiode dat kan opleveren! Zelfs in dit jaar. Een jaar, waarin alles anders is. Een jaar, waarin het oude normaal niet meer normaal is. En het “nieuwe normaal” ook lang niet altijd en door iedereen als vanzelfsprekend of als wenselijk wordt ervaren. We moeten afstand houden. We mogen elkaar niet omhelzen. En begroeten doen we met een knikje of met een elleboog. Niet normaal, toch? En toch. Ondanks alles is er gelukkig altijd en overal ruimte voor nieuwe energie. Op allerlei plekken kun je die opdoen. Ver weg, maar ook gewoon dichtbij. In onze dorpskerken in Bathmen en in Okkenbroek. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch. Laat je verrassen. En stap gerust eens binnen. Elke zondag zijn bijna al onze vestigingen open.
Wees: welkom!

 
terug