Elke week op zaterdag t/m zaterdag 31 augustus 2024

Expositie: "Planten in de Bijbel"

Datum: 
 Elke week op zaterdag t/m zaterdag 31 augustus 2024
Tijdstip: 
 10:30  - 15:00
Locatie: 
 Dorpskerk Bathmen
Prijs: 
 niks

EXPOSITIE IN DE KERK VAN BATHMEN
In de bijbel komen diverse plantennamen voor. Iedereen weet vast wel van de vijgenboom met zijn mooie bladeren en de appelboom waar Adam en Eva van aten , of Mozes in zijn biezen  mandje. De brandende braamstruik of de olijfboom…
De olijfboom is in bijbelse tijden een van de waardevolste planten. Deze prachtige boom, meestal met een knoestige en gewrongen stam, is zeer sterk en wordt vaak honderden jaren oud. Er wordt in de Schrift al vroeg melding van gemaakt. Na de zondvloed kwam er een duif  bij Noach in de ark terug met een vers olijvenblaadje in de snavel. Hieruit kon Noach opmaken dat de wateren van de zondvloed waren teruggelopen. Deze tekst kunt u nalezen in Genesis 8 vers 11. De olijfboom werd vooral gewaardeerd om zijn olie, niet alleen omdat het  een belangrijk voedingsmiddel voor de Israëlieten was, maar het werd ook gebruikt als schoonheidsmiddel en als brandstof. Daarnaast was het een belangrijk handelsartikel.  Ze werd gebruikt bij de behandeling van builen en wonden om de pijn te verzachten ( zie Lucas 10 de verzen 33 en 34.) dit is een voorbeeld van wat er allemaal te zien en te lezen kan worden over planten en bomen in de bijbel.
Maar wist u dat er  bijna 100 planten en bomen zijn die in de bijbel genoemd worden. Een aantal van hen wordt in de kerk van Bathmen toegelicht d.m.v. afbeelding, maar ook kunt u zien waar deze planten groeien in ons eigen land. Daarnaast kunt u lezen waar de plant in de bijbel wordt genoemd en in een vorig Baoken kon u al lezen dat ds. Wiegers uit Olst de expositie heeft samengesteld en zelf heeft geopend op zaterdag 29 juni.
Tot eind augustus kunt u de expositie bekijken. Elke zaterdag van 10.30  tot 15.00 uur en s zondags na de kerkdiensten in Bathmen tot 12.00 uur.

 

terug