Gedachte van de week Gedachte van de week

20-11-2024

Lichtpuntjes

In ons klimaat hebben we te maken met seizoenen. Persoonlijk vind ik dat heel fijn. Van de lente krijg ik veel energie, maar ik moet er niet aan denken dat ik me zo het hele jaar moet voelen. Ik geniet zeker ook van de herfst, van de kleuren en de frisse lucht. De seizoenen zijn ook een metafoor voor het leven. Door de herfst sta je stil bij wat eindig is, onontkoombaar maar toch ook wel weer mooi dat je erop kan vertrouwen dat er een “Circle-of Life” is.
In de kerk staan we zondagochtend (10.00 uur) stil bij allen die gestorven zijn in het afgelopen jaar. We steken voor hen een lichtje aan vanuit de Paaskaars. Wij willen geloven dat Jezus ons heeft voorgedaan dat de dood niet het einde is. Dat lichtje geeft ons hoop als het moeilijk is, als het donker is in je leven. Het lichtpuntje kan een kaarsje zijn, maar ook de buren die een keer op de koffie komen, of iemand in de supermarkt die je niet ontloopt en vraagt hoe het met je gaat.
Dat lichtpuntje kunnen we allemaal zijn. Heel erg nodig in deze wereld waar zoveel donker is, dichtbij en ver weg.
Zondagavond 24 november van 17.00 tot 18.30 uur is op de begraafplaats van Bathmen weer de Lichtjesavond. Met zang, gedichten en stilte een gedenkwaardig moment. Wel:Kom!Groene stukje
 

13 november 2024

~ Herfst en Voleinding ~

Het is volop herfst. Bomen verliezen hun bladeren. Velden zijn kaal. Tuinstoelen zijn opgeruimd. Gras voor de laatste keer gemaaid. Eekhoorns zijn druk in de weer nootjes te verzamelen voor de winter die komt.
Hoog in de lucht gakkende ganzen onderweg op hun reis naar warmere oorden.
En tegen de blauwe lucht de bomen die getooid zijn met hun kleurrijke blarenpracht. Kort voordat de bladeren van de bomen vallen, zijn ze het kleurrijkst. Mooie zachte kleuren zoals de zon haar zachte herfstlicht geeft.
Zo mag je met een zachte blik naar jezelf kijken, naar wat jij nodig hebt en wat jouw leven kleur geeft.
Gaandeweg worden de dagen nu korter, gordijnen gaan dicht en veel mensen gaan in de avond liever de deur niet meer uit.
In de kerk heet deze tijd voleindingstijd. Wat hebben wij te verwachten? Nu het donker is en grijs. Wordt het weer licht? Is er toekomst?
Volgende week 24 november is het Eeuwigheidszondag waarop we in de kerkdienst om 10 uur stilstaan bij de gestorvenen. In de middag is er dan weer de lichtjesavond van 17.00 – 18.30 uur op de Algemene Begraafplaats.
Een dag die ons bepaalt bij kwetsbaarheid, eindigheid, vergankelijkheid.
Al weer een jaar voorbij. Er kan weemoed zijn om de tijd die zo snel verglijdt en die je zo snel verspeelt. Maar tegelijkertijd is er ook een verlangen om je gedachten te richten op wat blijft en niet vergaat.

De Dorpskerk is een plaats van vieren en gemeenschap. Van samen zoeken naar wat zin en betekenis geeft en het leven kleur.
Nieuwsgierig geworden? Iedere zondag om 10 uur is er een kerkdienst waar je welkom bent. Ook is het mogelijk om via kerkdienstgemist.nl online de vieringen mee te beleven. Voor meer info kijk eens op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!
En wist u dat er elke eerste vrijdag van de maand een meditatieve wandeling is in het bosgebied tussen Bathmen en Okkenbroek? Ga eens mee en kijk op de website van de kerk!
 


6 november 2024

Dag van de Mantelzorg


BATHMEN-OKKENBROEK – Eén lied mag komende zondag 10 november zeker niet ontbreken. Vanwege die regel waarin wordt gezongen van ‘een mantel om mij heen geslagen’.  

Het is dan namelijk de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Die werd ruim vijfentwintig jaar geleden uitgeroepen om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Het woord mantelzorg zelf stamt uit 1972, toen Hattinga Verschure dit introduceerde. Hij verdiepte hij zich in de vraag wat het wezen van zorg is. Naast de professionele zorg in de medische sector waarin hij werkte, zag hij die gebeuren in het sociaal netwerk waarin familie, vriend(inn)en of buren daadwerkelijk naasten zijn van iemand die aangewezen is op hulp. De mantelzorger is voor hem-haar, zoals het lied zingt, ’als een mantel om mij heen geslagen’.

Die mantel is in dit lied een beeld voor God. God gebeurt in het helpen aan- en uitkleden, het boodschappen doen, in het luisterend oor, in het spelen van een potje dammen, enz. En wist je dat 21 procent van de kinderen en jongeren tot en met 24 jaar jonge mantelzorger is? Zij groeien op met een gezinslid dat een ernstige ziekte, beperking of verslaving heeft.

Dit jaar valt de Dag van de Mantelzorg dus op zondag en plaatsen we de mantelzorger ook in onze kerkdienst in Bathmen in het licht van God. Wel:kom!      
 
 

29 oktober 2024

De ander
`De mens bestaat in de blik van de ander`. Enkele weken terug stonden we stil bij een letterlijke interpretatie van dit citaat van psychiater de Wachter. Vandaag volgt een interpretatie in overdrachtelijke zin.

Hoe een mens kijkt naar de ander én omgaat met de ander, lijkt sterk op hoe we naar onszelf kijken. De mens waarbij het ´ik´ (oftewel identiteit) goed is ontwikkeld, herkent en verdraagt dat fijne en minder fijne eigenschappen tegelijkertijd in dezelfde mens aanwezig zijn. Als iemand een kwetsbare ‘ik’ heeft, óf als het leven spannend is, beleven we deze nuance veel minder. Iemand is dan goed of slecht. Er volgt dan groepsvorming, buitensluiten en met een moeilijk woord: devalueren. Dat betekent: de ander minder waardevol maken. 

Is ‘de ander’ op enig moment minder waardevol? Nee, ieder mens is er één. Op het moment dat we bij onszelf merken dat we een ander mens of een groep mensen minder waardevol maken, dan gun ik eenieder stil te staan bij de gedachte: is de ander daadwerkelijk minder waard als mens? Of is er iets dat ik misschien spannend vind of speelt er een probleem dat vraagt om een oplossing? Het kost inspanning, om zo te leven, maar zie: u leeft er van op!
 


22 oktober 2024

Beginnen

Moeilijk om iets aan te pakken, te beginnen? Alle begin is moeilijk! Eerst is er bij veel mensen terughoudendheid, een soort van angst voor het onbekende. We zoeken eerst uitwegen naar wat anders en verstoppen onszelf dan als het ware in afleiding. De Deense filosoof Kierkegaard schreef ooit: “Durven, is even je evenwicht verliezen. Niet durven, is jezelf verliezen”. Het niet durven zorgt ervoor dat je mentaal verkrampt door stress. Het wordt op den duur ook lichamelijke verkramping die ook heel vermoeiend is omdat je spieren constant gespannen staan. De energie in je spieren wordt niet meer gebruikt, stroomt niet meer, hoopt zich op in kramp. De energie wordt tegengehouden om normaal te stromen. Het is de energie die van de Heilige Geest komt en het is ook de ‘chi’ uit in de Oosterse religies.
Om te beginnen kun je starten met woorden. Woorden krijgen vorm doordat je iets begint te creëren, te scheppen. Eerst in je hoofd, waardoor je steeds meer ideeën en beelden krijgt waarmee het ook groeit. Spreek uit wat je ten diepste verlangt. Eerst tegen jezelf en daarmee ook vanzelf tegen de Verborgene diep in jezelf. Spreek je intentie uit, een intentieverklaring is vaak ook een eerste resultaat bij onderhandelingen. Dan uitspreken tegen een goede vriendin of vriend. Schrijf het ook op. Je gaat er steeds meer over praten met anderen en zo ontstaat ook hulp van anderen. Dit wordt zo ook je hulp van de Verborgene. De Verborgene gaat je omarmen om je te steunen. Daarna zet je de eerste kleine stap om iets te doen. Je komt in beweging. Daarmee gaat ook de energie weer stromen. Je voelt soms kippenvel, tintelingen of rillingen. De schepping begint, het scheppen begint. Blijf je verlangens telkens weer opnieuw uitspreken en opschrijven. Daardoor gaan je diepere verlangens zich steeds meer nestelen aan de oppervlakte van je bewustzijn. Ze gaan steeds meer in je leven. Je haalt ze zo steeds weer uit de diepte naar boven. Een voortdurende oefening in ontvankelijkheid. Dat regelmatig herhalen is zo ook een gebed. Met het scheppen wordt je ook een hulp van de Verborgene. Zo wordt het beginnen, ‘Als nieuw!’

 


15 oktober 2024

Laat de kinderen tot mij komen


Ouderen onder ons kennen dit liedje wel. Ach ja nostalgie. De kerken hebben moeite om kinderen en hun ouders enthousiast te maken voor het verhaal waar we in geloven. Kennelijk spreekt de kerk hun “taal” niet meer. En ja, in deze tijd binden mensen zich niet meer structureel aan een club/gemeenschap. Er wordt geshopt en meegepakt wat op dat moment bij iemand past. En toch…..
Zo kan het zijn dat de Herdertjestocht veel kinderen mag verwelkomen met hun ouders of grootouders. En de “Kerk gaat vreemd” mag ook niet klagen over belangstelling. Als via de school groepen kinderen een rondleiding krijgen in de kerk hebben de kinderen veel vragen. Kinderen komen niet vanzelf naar deze bijeenkomsten. Jezus zegt: “Laat de kinderen tot mij komen”. Daar zijn de ouders voor nodig. Als kerk willen we graag met hen in gesprek om te ontdekken welke verlangens er zijn en hoe daar invulling aan te geven. Elke generatie heeft een eigen kijk op geloven. Het boeiende is om dat te delen en zo van elkaar te leren.
Aanstaande zondag is er viering in de kerk van Okkenbroek waar voor de kinderen speciaal wat georganiseerd wordt. Ook kinderen uit Bathmen zijn daar welkom. De dienst start om 10.00 uur. Wel-Kom!
 

8 oktober 2024

Avondwake


BATHMEN-OKKENBROEK – Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne houden we iedere week in de kerk van Bathmen een avondwake. En de actualiteit geeft na tweeënhalf jaar alleen maar meer reden om hiermee door te gaan. Deze week telt de gruwelijke oorlog ook al één jaar, sinds Hamas op 7 oktober vanuit de Gazastrook Israël aanviel.

Tijdens een interreligieuze ontmoeting in de Vredesweek in de Centrum Moskee van Deventer merkte één van de inleiders van Joodse komaf op dat elke oorlog uiteindelijk uitloopt op onderhandelingen. Als de oorlogsfase daarvóór toch eens zou worden overgeslagen, verzuchtte ze, en mensen elkaar meteen aan de onderhandelingstafel treffen.

Eén van de liederen die we tijdens de avondwake beluisteren, werd op 14 februari 2018 in Haifa door drieduizend joden en moslims gezamenlijk gezongen in hun drie verschillende talen Engels, Arabisch en Hebreeuws. Dit lied ‘One Day’ van de joodse zanger Matisyahu zingt van die dag die ook nu na alle verschrikking zal aanbreken:
  
I know some day it’ll all turn around
Because all my life I’ve been waiting for
I’ve been praying for, for the people to say
That we don’t wanna fight no more
There’ll be no more wars and our children will play
One day       

Omdat we hierin geloven, houden we wekelijks onze avondwake. Kom je ook op woensdagvond van zeven uur tot half acht naar de kerk in Bathmen?


1 oktober 2024

Het zondagse Praothuus

Komende vrijdag is het weer dierendag. Misschien heeft u of jij wel een dier dat dan extra verwend wordt! Dieren komen ook vaak voor in sprookjes, fabels en verhalen. De ouderen onder ons kennen vast wel de Fabeltjeskrant. Dit was een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd op de Nederlandse televisie over de dagelijkse gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil.

Bor de Wolf is in Fabeltjesland eigenaar van het Dierenbosse café Het Praathuis, een centrale ontmoetingsplaats waar de verschillende dieren komen om de laatste nieuwtjes uit te wisselen onder het genot van een portie beukennootjes en een glaasje grenadine.
Komende zondag 6 oktober is er een Praathuis in de dorpskerk van Bathmen.
Elke 1e zondag van de maand (van oktober tot en met maart) is er in de kerk ruimte voor gezelligheid en ontmoeting. Een “praothuus”, waar het over van alles mag gaan, waar een spelletje gespeeld kan worden, waar een hapje en een drankje zijn.
Is de zondagmiddag voor u of jou een beetje leeg en stil, schroom dan niet en kom mee doen! Opgave is niet nodig.
Wanneer: zondagmiddag 6 oktober
Waar: Dorpskerk Bathmen
Tijd: 14.30 uur tot 17.00 uur

Nieuwsgierig geworden? In de kerkdienst op zondagmorgen maar ook doordeweeks – zie: ‘Brandstof’; het aanbod voor bezinning en ontmoeting seizoen 2024/2025 - is er genoeg te beleven. Voor info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!

17-9-2024
 

Vervellen en vervelen

Het is al haast niet meer voor te stellen met het herfstige weer van de afgelopen week, maar we hebben een mooie zonnige vakantie gehad. Een zon om makkelijk van te vervellen. Vervelend, maar het levert je wel een nieuwe gladde huid op. Wat we tijdens de vakantie ook vervelend vinden is als we ons vervelen. We zoeken meteen afleiding en die is altijd dichtbij, want we hebben onze mobiel altijd binnen handbereik. Toch zoeken we tijdens de vakantie eigenlijk ook naar de “leegte”. We willen ons hoofd leeg maken, even helemaal niks. Want in ons dagelijkse bestaan lijken we zo losgeraakt van onszelf, dat we dat tijdens de vakantie min of meer weer willen terugvinden. Zo kan verveling ons toch ruimte bieden die we zoeken, voor de wezensvragen en voor het herontdekken van onze diepere verlangens. Met zoveel afleiding is het daarom inmiddels een kunst geworden om ons weer eens een keer te kunnen vervelen. Ruimte om ons weer te verbinden met ons wezenlijke zijn. Deze kunst kunnen we ook buiten de vakanties oefenen. Bijvoorbeeld door gedurende de dag korte momentjes van stilte in te plannen, of als je even staat te wachten voor het stoplicht of de kassa. Deze momentjes gaan op den duur als weldadig voelen. Net als dat vervellen een nieuw laagje aan de buitenkant geeft, geeft vervelen als het ware een nieuw laagje aan de binnenkant. Ook in de kerk in Bathmen oefenen we deze kunst iedere zaterdagochtend om 7 uur, met hele verschillende mensen. Mensen die zich laten inspireren door allerlei oude bronnen, zoals b.v. Boeddhisme, Islam, Christendom, maar ook Astrologie. We zijn tenslotte allemaal op zoek naar dezelfde zin van ons bestaan. Jij bent daarom ook van harte welkom om mee te doen en 20 minuten stil te zijn na een kort inspirerend tekstje. Zoek je met ons mee? Zo word je wellicht weer “Als nieuw!”.



10-9-2024

Grijs of regenboog?


Vorige week hoorde ik de onze minister van defensie zeggen dat ons land niet meer in vrede leeft, maar in een grijze zone tussen oorlog en vrede. Ik begrijp dat een minister ons land moet voorbereiden op mogelijke agressie. Als burgers hebben we denk ik een mooiere taak. Wij mogen kleur geven aan het leven in ons land.
Vanaf zaterdag 14 september is het Vredesweek in het hele land. Heel veel organisaties in en om Deventer hebben een programma gemaakt met activiteiten voor ontmoeting en verbinding (deventervredesweek.nl). Als kerk doen wij daar ook in mee. Wij wensen elkaar elke week vrede toe in de zondagse dienst. Vrede op elk niveau, tussen landen maar ook in je hart. Iedereen verlangt er naar. Laat het niet bij verlangen blijven, maar ga er mee aan het werk. Ik geloof dat als je in de vrede gelooft dat blijkt uit wat je doet. Dan ben je niet grijs maar een regenboog. Je geeft kleur aan je leven en dat van anderen.
Elke zondag spreken we onze zorgen uit in gebed. Dat lucht op. Tegelijk worden we geïnspireerd om door te gaan met werken aan vrede. Zondag 22 september kan ik in het bijzonder bij je aanraden. Dan komt onze stads-troubadour Jonneke Siebrand! Wel:Kom! 9.30 uur Bathmen.



3-9-2024

Prins op het witte paard


BATHMEN-OKKENBROEK – Komende zondag, 8 september, vieren we het begin van het nieuwe seizoen in manege ’t Ruiterkamp. Dat is best een gewaagde plek, als je weet dat het paard in de Bijbel niet bepaald enthousiasme oproept. 

Dat komt niet door het paard zelf. Degene die in Bijbelse verhalen het paard berijdt is echter vaak van het agressieve type, dat de kracht en snelheid van het paard gebruikt voor gewelddadige en krijgshaftige handelingen. Het is dan ook geen toeval dat de zachtmoedige Jezus in het Evangelie op een heel ander dier Jeruzalem binnenrijdt en door de mensen daar met gejuich wordt begroet. Zij zien hem op een ezel en zo is hij voor hen, wat wij zouden zeggen, de prins op het witte paard.

Zondag verwelkomen wij in de manege wel een ruiter te paard. Rijdend in de kleine bak laat zij ons dit edele dier ‘als nieuw’ bekijken. En dan ga je veel meer ‘als nieuw’ zien, dingen, dieren, mensen, God. Zoveel, dat ‘Als nieuw!’ de eerste woorden van ons nieuwe jaarthema vormen. Voluit luidt dat: ‘Als nieuw! Leven in naoberschap’.

Wel:kom: Koekendijk 20 in Bathmen. De viering is van tien tot elf, daarna is er koffie-thee-limonade met wat lekkers, gevolgd door leuke spelletjes waaronder een stokpaardenrace. Om half één sluiten we af met soep en stokbrood.



27-8-2024

Als rollende paarden


BATHMEN-OKKENBROEK – Volgende week beginnen de scholen weer en is de zomervakantie voorbij. Net als allerlei andere verenigingen in onze plattelandsgemeenten gaan we ook in de kerk weer van start met allerlei bekende en nieuwe activiteiten. En dit vieren we op zondag 8 september in manege ’t Ruiterkamp met een leuke startochtend.


Natuurlijk zijn in de startviering, waarmee deze ochtend begint, ruiter en paard te bewonderen. Paarden zijn sowieso een vertrouwd beeld op het kerkplein bij ons kerkgebouw in Bathmen, waar het kunstwerk ‘Rollende paarden’ verwijst naar het agrarisch verleden van de schenkers hiervan.

Van rollende paarden lees je op internet, dat dit verschillende functies heeft. Hierdoor verbetert onder andere de doorbloeding van de huid en op die manier wordt de haargroei bevorderd. Vliegen en andere lastige beestjes raakt het paard kwijt en het vuil wat achterblijft op de vacht beschermt tegen nieuwe insecten. Als een paard flink gezweet heeft en in de rui is, vindt hij het ook heerlijk om te rollen. Zijn vacht zal namelijk sneller drogen en hij heeft veel minder last van jeuk. Rollen heeft ook een positieve invloed op de stofwisseling, omdat die bij een paard via de huid verloopt.
Met dit inzicht heb je een mooi beeld voor kerkelijke activiteiten, zondags en doordeweeks. Ze helpen je om fris en fruitig met van alles bezig te zijn. En wie wil dit nu na de zomervakantie niet!

De startochtend is op 8 september in de genoemde manege en begint om 10.00 uur. Wel:kom!


24-7-2024

Menselijkheid

Is er menselijkheid mogelijk in deze tijd van veel onmenselijkheid? En hoe zorg je ervoor dat jezelf deze menselijkheid behoudt? Dat waren 2 belangrijke vragen tijdens een cursus via video-bellen, die werd gegeven door 2 hartsvriendinnen. De ene is Palestijns en de ander Israëlisch. Op de eerste vraag konden we gelukkig volmondig ja antwoorden. Hoewel het ook geen vanzelfsprekendheid is. We worden zo overspoeld door beelden en berichten van onmenselijkheid, dat het moeilijk is daarin zelf niet mee te gaan in oordelen, veroordelen en harde woorden. We worden ongemerkt meegesleurd in de eindeloze stortvloed van het wij-zij denken van een hele kleine groep die dat wil gebruiken om hun onmenselijke wandaden goed te praten. Dit vraagt dagelijks bewustzijn van ieder van ons, dat wij en zij in de grond niet verschillend zijn, maar allemaal mensen. En dat in de verschillen juist de schoonheid van de mensheid bovenkomt. Het is fijn om ons dagelijks te realiseren dat maar een heel klein deel van de wereldbevolking in verdeeldheid denkt en handelt. Het overgrote deel van de mensheid wil in vrede leven samen met ieder ander die uiterlijk misschien anders lijkt, maar diep van binnen precies hetzelfde wil als wijzelf. Het behouden van onze eigen menselijkheid is dan eigenlijk een bewust blijven van onze eigen diepste verlangens. In de ruimte die ontstaat in rust en stilte, kun je die diepe verlangens op het spoor komen. Tijdens de komende vakantie in de natuur of gewoon thuis in een paar minuten stilte, kun je je bewustzijn van je menselijkheid telkens weer opzoeken en vergroten. Ook in de kerk proberen we dat. Natuurlijk in de zondagse kerkdienst, maar o.a. ook iedere woensdagavond om 19.00 uur in Bathmen in een vredeswake en iedere zaterdagochtend om 7.00 uur in Bathmen in een meditatie. Ook tijdens de vakantie. Deel je mee, in deze gezamenlijke hartverwarmende menselijkheid?


17-7-2024

Waar(in) ben je geworteld?

Deze vraag kwam laatst voorbij en zette mij aan het denken. Ben ik wel ergens geworteld? Ik voel me thuis in Bathmen en omstreken. Het is fijn om na een vakantie weer in een vertrouwde omgeving aan het werk te zijn en bekende mensen te ontmoeten. Toch heb ik niet het gevoel dat ik hier nooit meer weg zou willen. Ik ben dan ook al vaker verhuisd en heb geleerd  dat overal leuke mensen wonen waar je een zinvol bestaan mee kan opbouwen.
Ik voel me meer geworteld in een manier van leven denk ik. Als iemand die gelooft in de boodschap van God beschouw ik mij als een onderdeel van een kudde. Kuddes zijn meestal onderweg. Geleid door een herder. Hoewel niet op een vaste plek, heb ik door dat waar ik in geloof toch vaste grond onder de voeten. Heb ik mijn wortels daarin vastgezet. Dat is de grond van mijn bestaan. Wat mij dan ook overkomt in mijn leven, ik geloof dat door te kiezen voor een leven volgens de boodschap van God ik niet zomaar omval maar stormen kan doorstaan.
In de kerk kan je je wortels een beetje voeden. Laat je inspireren en weet je Wel:Kom! Aankomende zondag 9.30 uur Okkenbroek.


10-7-2024

Waar God te vinden is

BATHMEN-OKKENBROEK – Eén van de Bijbelboeken valt vrijwel meteen met de deur in huis: ‘Niemand heeft ooit God gezien’. Toch wordt in elke kerkdienst van God gesproken. En zingt ons Volkslied zelfs tot God: ‘Mijn schild ende betrouwen / zijt Gij, o God, mijn Heer!’. Over wat of wie heb je het dan?

Jaren terug schreef de inmiddels overleden Nico ter Linden – destijds beroemd als predikant van de Westerkerk in Amsterdam – zijn hervertelling  van de Bijbel in de vijf delen van ‘Het verhaal gaat …’. Andries Knevel interviewde hem daarover voor de televisie en vroeg de dominee op de man af of God bestaat. “Hebt u een half uur”, vroeg Ter Linden hem op zijn beurt. Nee, dat had de interviewer niet. Ook toen moest het al kort en snel op de beeldbuis. En bovendien, vond hij, op deze vraag kun je toch eenvoudig met ja of nee antwoorden. Dat schept duidelijkheid.
Ter Linden weigerde echter om zo’n kort-door-de-bocht antwoord te geven. Want God is niet vindbaar, zoals de TomTom de automobilist direct naar de opgegeven bestemming leidt. God is – zo gaat het verhaal – daar vindbaar, waar iets gebeurt dat mensen opbeurt. ‘Als ergens iemand voor elkaar weet te krijgen, dat – bijvoorbeeld – wie alleen is wordt opgevangen, dan kan God niet ver zijn.’ (Karel Eykman)

In elke kerkdienst wordt wel een verhaal gelezen dat hiervan vertelt en dat uitnodigt om dit ook te gaan doen. Zo kun je er vertrouwen in krijgen dat God heel concreet en dichtbij vindbaar is. ‘Daar waar liefde woont en vrede, daar is God met ons’ (Taizé). 


3-7-2024

Tentdienst

Komend weekend zal het jaarlijkse Okkenbroekse feest weer worden gehouden op het terrein van de feestcommissie aan de Oerdijk.
Op zondagmorgen is er een oecumenische dienst, niet alleen feestelijk voor de Okkenbroekers, maar zeker ook voor eenieder die van geloven op een ongedwongen manier houdt. De muziek wordt verzorgd door het koor “Voices” uit Lemelerveld. De dienst begint om 9.45 uur, inloop en koffie vanaf 9.00 uur. Ds. Gert Wijnstok en mw. Annette Haverkamp zijn de voorgangers.
Mocht u vervoer naar de locatie nodig hebben, neemt u dan contact op met Elleke Brinkman, tel. (06) 16 76 69 79.
Na de dienst is er een brunch van de feestcommissie, waarvoor u ook kunt intekenen. Zie www.okkenbroeksfeest.nl

De bijbel vertelt wonderlijk mooie verhalen, die al eeuwenlang van mond tot mond gaan. Het zijn veelzeggende, betekenisvolle verhalen waarin we onszelf en anderen kunnen tegenkomen. Verhalen waarin we iets op het spoor komen van God. Ook anno 2024. Nieuwsgierig geworden? Kom ook! Je bent welkom!

In de kerk van Bathmen is er deze zondag 7 juli een ‘gewone’ viering die om 9.30 uur begint.
 
Voor meer info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!


25-6-2024

Zucht van verlichting

Veel mensen die zich niet goed voelen of eenzaam zijn, verlangen naar verbinding. Verbinding met anderen, maar op de een of andere manier ook met zichzelf. Je zou ook kunnen zeggen dat deze mensen in zekere zin verbinding zoeken met God. Maar ja, God in de hemel klinkt heel ver weg. De hemel in de betekenis van hoog in de lucht, is voor mij dan ook niet de meest inspirerende plek om God te zoeken. De afstand is veel te groot en maakt hem letterlijk onbereikbaar, terwijl als je in een vliegtuig gaat zitten je niet direct het gevoel krijgt dat je dichter bij God bent. Een meer inspirerende plek om God te ontmoeten is voor mij in de natuur, in anderen en in mijzelf. Als ik God daar soms ontmoet, voelt dat als een hemels moment. Zo interpreteer ik de hemel in het hier en nu. God in jezelf zoeken heeft als grote voordeel dat je jezelf altijd bij je hebt. Juist als je het moeilijk hebt in je leven, kan dat een groot goed zijn. Ook de apostel Paulus drukt dit uit met de hulp die voortkomt uit ‘onuitsprekelijke verzuchtingen’. Heb je ook wel eens ervaren dat een paar diepe zuchten helpen in het verlichten van je lijden? Door een paar minuten je ademhaling te volgen tot diep in je buik, kom je letterlijk en figuurlijk tot jezelf. Het brengt je terug bij je bron, je ziel. In het diepe zuchten ontstaat ontspanning, net als bij een diepe gaap. De spanning kan met de diepe zucht uit je lijf ontsnappen. Het zorgt voor een verbinding met je buik en haalt je weg uit je hoofd met alle verwarrende gedachten. Door de ontspanning kan de energie ook weer gaan stromen in je lijf. Daar kun je op den duur mogelijk ook God ontmoeten, in de zucht van verlichting.


18-6-2024

Wanneer het stormt

Ik houd er wel van als het stormt, vooral als ik veilig vanuit mijn huis er naar kan kijken. Ooit ben ik van een dijk geblazen fietsend in een storm. Dat was minder leuk. Natuurgeweld komt veel voor over de hele wereld. Deels komt dat door menselijke activiteit, maar het is ook onderdeel van natuurlijke processen. Ze halen veel overhoop, maar creeéren daadoor óók weer ruimte voor nieuw leven.
Zo kan het ook in je eigen leven flink tekeergaan. En ja, soms door keuzes die we eerder hebben gemaakt. Vaker kunnen we er niets aan doen. Ken je het verhaal van Job? Hij was een man die echt een goed leven had. Toen werd álles hem afgenomen. Natuurlijk riep hij God ter verantwoording. Die neiging hebben wij ook (toch?).  Waaom laat U dit gebeuren? Waarom doet U niets? Waarom ik? Het mooie van dit verhaal is dat God Job antwoordde, in een storm! Ook in het bijbelboek van Marcus staat een verhaal over een storm. Vertrouwen. Daar komt het op aan. Het zal niet worden zoals vóór de storm, maar er ontstaan nieuwe mogelijkheden/kansen.
Zondag zal Hanneke Diermanse hierover met ons nadenken. Ook zal de cantorij mee doen. Misschien blazen ze jullie omver 😊. Wel:Kom! (9.30 uur in Bathmen)



11-6-2024

BATHMEN-OKKENBROEK – Toen alle eindexamens gemaakt waren, was het voor de leerlingen van de Etty Hillesum scholen in Deventer tijd voor het gala bij Boode in Bathmen. Eerder al gingen, net voor de meivakantie, de eindexamenkandidaten van de Waerdenborch in Holten in galastijl gekleed naar Bill’s Bar in Markelo. Zo’n gala geeft altijd mooie foto’s van poserende jongeren op de rode loper.                

Deze week, woensdag 12 juni, horen zij of ze geslaagd zijn en de vlag met tas uit kan. Hartelijk gefeliciteerd, als dat inderdaad het geval is! En was het telefoontje teleurstellend? Sterkte voor mogelijk je herexamen of anders alvast goede moed voor de volgende keer!

Ondertussen speelt in zo’n examenjaar voor iedereen ook al de vraag naar wat daarna. Tijdens het jaarlijkse fotomoment van het koninklijk gezin vertelde prinses Alexia dat ze zich bij verschillende studies op verschillende universiteiten heeft ingeschreven, maar keuzestress heeft over welke beslissing ze moet nemen. Haar zus, kroonprinses Amalia, voegde daaraan toe: “Zoals heel veel leeftijdsgenoten die het gewoon echt nog niet weten”.
Het hangt van persoonlijke redenen af, zei prinses Alexia er nog bij. En ook dat zullen veel leeftijdsgenoten met haar meevoelen, ongeacht voor welk schooltype je net eindexamen hebt gedaan.

Tijdens het fotomoment vertelden de prinsessen ook over eerdere fotomomenten, dat ze die in hun kinderjaren best spannend en eng hadden gevonden. “Je wilt het natuurlijk perfect doen, maar niemand is perfect” zei prinses Alexia.
Dit zou bij haar en haar leeftijdsgenoten ook weleens kunnen meespelen bij de keuzestress: het streven naar perfectie. Voor die ene foto op de rode loper is dat al een hele toer, laat staan voor de vraag wat je na het behalen van je diploma wil gaan doen.

Weet je dat de kerk een schat aan verhalen heeft van helemaal niet zulke perfecte mensen die zich desondanks toch gezien weten door God, de Liefdevolle. Wel:kom als je daar meer van horen wilt!       



4-6-2024

Beste lezer,
Dit keer een gerichte vraag aan u en aan jou. En daarom begint dit stukje ook wat persoonlijker dan anders. Want wat geef jij en geven wij samen door aan komende generaties en hoe belangrijk is dat?
Afgaande op het geluk én op het leed in deze wereld lijkt het mij een zaak van levensbelang!

Want ieder kind dat wordt geboren, hoopt op een gelukkig en gezond bestaan. Een plek om te wonen en te spelen, genoeg eten en goed onderwijs om zich lichamelijk en geestelijk te kunnen ontwikkelen en lieve mensen om zich heen om vriendschappen mee te sluiten.
Niks bijzonders zou je zeggen. Maar voor hoeveel kinderen is dat allang niet vanzelfsprekend meer? De helft van de wereldbevolking? Het zou me niet verbazen.

Misschien denkt u nu: ‘Maar wat kan ik daaraan doen’?
Ga in ieder geval stemmen komende donderdag bij de Europese verkiezingen. Want daar in Brussel wordt het beleid voor de komende jaren gemaakt!
En waarop? Dat is natuurlijk aan u en aan jou.
Maar misschien is het goed om daarbij het welzijn van deze aarde en al haar bewoners in het achterhoofd te hebben. Het welzijn ook van úw kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Waarden en normen, die we wellicht van huis uit meegekregen hebben of die ‘heilig’ voor ons zijn, kunnen ons helpen om daarin voor onszelf een goede keuze te maken.

Laten we daar dus voor gaan! Laten we samen proberen om het verschil te maken voor allen die niet, die nooit worden gehoord.
STEM EN BEDENK: ‘WAT GEEF ÍK DOOR’?



29-5-2024

Altijd zal ik van je houden!

Het zal je maar gezegd worden. Of andersom: vanuit het hart van je gevoel zeg je het tegen iemand anders. Dat kan je geliefde zijn. Maar het kan net zo goed iemand anders zijn die voor jou buitengewoon bijzonder en dierbaar tegelijk is: je moeder, je vader, je kind, je allerbeste vriend of vriendin. Een kort zinnetje. Het zijn maar zes woorden. Maar wauw, wat een enorme kracht schuilt daar in. Iets van de geweldige en magische kracht van de liefde voel je al direct als je zo’n zinnetje leest, ziet of hoort.

Even tussendoor een kleine huiskamervraag. Wie weet van wie dit ook de titel is van een lied? Vermoedelijk maken alleen de ouderen onder ons, laten we zeggen, de 60-plussers, kans om het goede antwoord te raden. Het is namelijk de titel van een prachtig en ontroerend liedje van Toon Hermans. Op meesterlijke wijze lukte het Toon altijd weer om met hele simpele en toegankelijke teksten mensen te raken en te inspireren. En ook met dit liedje is dat zeker het geval.

Wat zou het toch prachtig zijn als er -zowel in het klein tussen mensen onderling als in het groot tussen landen, volken, enz.- meer liefde zou zijn in plaats van haat, polarisatie, tweestrijd, ongelijke kansen, discriminatie en ga zo maar door. Een beetje meer liefde kan al een enorm verschil maken. Misschien ontdekken dan boeren en natuurliefhebbers wel dat ze eigenlijk allebei hetzelfde willen,  dezelfde idealen hebben en vechten ze elkaar niet langer de tent (of het land) uit. En hopen we allemaal niet vurig dat er ook op al die plekken op de wereld, waar het nu nog keihard oorlog is, veel meer liefde, solidariteit, tolerantie en begrip voor elkaar zou moeten zijn. Wauw, wat zou de wereld er dan anders uitzien.

Kortom: laten we allemaal onze uiterste best doen om het leven en de liefde te vieren. Elke dag opnieuw. Ook in onze kerken willen we daar graag voor gaan. En doen we ons best om geloof, hoop én liefde concreet zichtbaar te maken. Als een heilig, aanstekelijk en lopend of fietsend vuurtje.
Wil je dat ook wel eens van nabij ondervinden, proeven en meemaken? Schuif dan op zondagochtend om 09.30 uur gezellig eens aan, bijvoorbeeld aankomende zondag in de dorpskerk van Bathmen. Wees wel:kom!

PS           Het liedje van Toon Hermans is eenvoudig terug te vinden op YouTube.
Kijk en laat je verrassen.


22-5-2024

Zoals de wind…

Iedere ochtend als ik de huiskamer binnenkom ga ik even voor het raam staan. Ik kijk naar de lucht, de wolken en naar de hoge bomen. Hun toppen wiegen zachtjes heen en weer. Vogels vliegen af en aan. Waar gaan ze heen? Wat drijft hen? Vliegen als een vogel, vleugels die zweven, gedragen worden door de wind. Wie verlangt daar niet naar?

Met Pinksteren zitten de leerlingen van Jezus in afwachting bij elkaar als ineens een geluid als van een hevige windvlaag het huis vervult. De Geest heeft haar weg gevonden onder de mensen. Zoals de wind waait langs de toppen van de bomen en je hem voelt in je haar maar niet ziet, zo is de Geest, die jou troost en helpt. De Geest inspireert, blaast ons Gods adem in. Door de Geest ervaar je Gods aanwezigheid in je leven. Soms, zomaar totaal onverwacht, door dat bezoekje, die onverwachte knipoog, die bijzondere steen, de late namiddagzon, de bloesem in de boom. Soms, ervaar je, dat je tóch ondanks je zorgen oog blijft houden voor het kleine bijzondere en verder kunt. Al die momenten waarop je kracht voelt om door te gaan en je getroost wordt is het Pinksteren. Of wanneer je in een vastgelopen situatie iets van beweging ervaart waardoor je weer moed krijgt. Een kracht die je op weg zet en door moeilijkheden heen kan slepen en een kracht die je inspireert en vurig maakt; die jou aanzet tot omzien naar de ander.

De bijbel vertelt wonderlijk mooie verhalen, die al eeuwenlang van mond tot mond gaan. Het zijn veelzeggende, betekenisvolle verhalen waarin we onszelf en anderen kunnen tegenkomen. Verhalen waarin we iets op het spoor komen van God. Ook anno 2024. Nieuwsgierig geworden? Loop eens binnen! Je bent welkom!

Voor meer info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!


15 mei 2024

En toch!

Dagelijks worden we in het nieuws en de sociale media overspoeld met oorlogen en andere ellende op de wereld. Het vergiftigt onze geest, ons denken en ons gemoed. Alles wat je aandacht geeft, groeit! Dus als we oorlogen en hun stichters aandacht blijven geven zal de oorlog blijven groeien. Maar als we vrede de aandacht geven, zal de vrede groeien! Het gros van de wereldbevolking wil in vrede leven. Een klein groepje mensen bepaalt dat het oorlog wordt en blijft. Wij hoeven ons daar niet in te schikken! Wij kunnen zelf opstaan en ons laten inspireren door de vele personen die een boodschap delen van vredelievendheid, zoals Mandela en Gandi. Dat is ook de boodschap van Jezus; Er is van allerlei onrecht in de wereld, en toch kunnen wij daar met z’n allen iets tegenoverstellen. Gewoon bij ons in het gezin, in onze familie, in onze straat, in ons werk, overal waar we zijn. We hoeven bijvoorbeeld niet voor of tegen Palestijnen of Israëliërs te zijn, maar we kunnen wel voor vrede voor Palestijnen en Israëliërs zijn. Inspireer elkaar met deze vredesboodschap, in plaats van met de ellende van de oorlogen en verwrongen politiek. Regelmatig even stil te staan en stil te zijn ….., om onszelf bewust te maken van de invloed, die gedachten, beelden en emoties hebben op ons welzijn en dat van anderen. Daarna kunnen we met elkaar bewustzijn opbouwen voor de ‘en toch’-boodschap van vrede. Aankomend weekend is het Pinksteren. Het is het feest van de Inspiratie! Inspiratie over deze en toch-boodschap, tegen de verdrukking in! Ga je mee in dit inspirerende vredesalternatief?!


8 mei 2024

Een vrije donderdag. Meestal ingevuld door fietstochten, een toernooi of andere ontspannende activiteiten. Maar waarom is dat een christelijke feestdag?

Na Pasen, waar we vieren dat Jezus de dood heeft overwonnen, is Hij nog een aantal keren verschenen aan verschillende mensen. Hij bereidde hen er ook al op voor dat niet zo zou blijven. Met Hemelvaart geloven we dat Hij terug ging naar God, Zijn Vader. Op zich natuurlijk een verdrietige gebeurtenis. Net als bij een begrafenis of crematie. Je laat iemand los van wie veel werd gehouden. We geloven dat hij/zij naar de hemel gaat, wat dat dan ook is. In elk geval hopen we dat het een betere plek is dan deze wereld. Jezus zegt er echter bij dat Hij dan wel weg is, maar dat Hij ons niet alleen laat. En dát vieren met Pinksteren. (waarover waarschijnlijk volgende week meer).
Misschien geloof ik ook wel dat Hemelvaart duidt op het vertrouwen dat God in ons heeft, of aan ons gééft. Vertrouwen dat wat wij van Hem geleerd hebben in praktijk kunnen brengen. Hij hoeft onze handjes niet altijd vast te houden. Natuurlijk gaat dat soms mis, maar hé..... we mogen elke dag opnieuw beginnen! Op zondagen laten we ons inspireren hoe ons door het leven te bewegen. Kom je ook? Wel:Kom! Let wel op dat in de zomer de aanvangstijd 9.30 uur is 😊


1 mei 2024

Vrijheid vertelt


BATHMEN-OKKENBROEK – Stel je voor dat Vrijheid in hoogst eigen persoon een rondje door onze plattelandsgemeenten maakt en ook langs jouw deur komt. Wat zou je haar willen zeggen of vragen? En wat zou haar reactie zijn? 

Het thema om op 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren is dit jaar ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Maar wat is vrijheid eigenlijk? Jonathan Sacks merkt in één van zijn essays over het Bijbelboek Numeri op dat alle vroege denkers over vrijheid uit de zeventiende en achttiende eeuw onderscheid maakten tussen liberty en licence, tussen de vrijheid om te doen wat we zouden moeten doen (liberty), en de vrijbrief om te doen wat we willen (licence).
Vrijheid voor de één kan tot onvrijheid voor de ander leiden. In datzelfde essay schrijft Sacks daarom: ‘Je zult mensen moeten onderwijzen hoe ze vrij kunnen zijn. En ze zullen de discipline en de verantwoordelijkheid die bij vrijheid horen, moeten leren en zich eigen moeten maken’.

Dit inzicht kun je als reactie van Vrijheid beluisteren op misschien ook wel jouw verzuchting, dat er van alles in onze tijd speelt dat bang makend is. En Vrijheid kan daarbij dan gelukkig vertellen dat je dichtbij eigen huis al liberty kunt opmerken. Want vorige week mochten ook in onze gemeenten weer een aantal mensen met verantwoordelijkheidsgevoel verrast worden met een lintje!

PS De kerkdiensten van de PG Bathmen-Okkenbroek beginnen in de maanden mei tot en met september regulier om 9.30 uur. Wel:kom!         


24 april 2024

‘Zoeken naar woorden’
Het onderwerp van dit stukje lijkt niet in deze krant te passen, waar het gesproken en geschreven woord zo belangrijk zijn. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor de kerk, waar de Bijbel en de ‘preek’ daar zeker niet voor onderdoen!
En toch… toch komen we zeker ook op deze plaatsen, net als in het gewone leven, situaties op het spoor dat de woorden in je keel blijven steken en dat je niet goed weet, wat je zeggen moet. Dát lijkt dan een zwaktebod, maar is het natuurlijk niet!
Soms zegt zo’n stilte namelijk meer dan duizend woorden. We voelen ons  misschien gesteund door een hand op onze schouder of een oprechte glimlach. Want in zo’n stilte, zonder woorden, gebeurt er vaak iets nieuws en onverwachts.

In de Bijbel zien we dat ook. God laat zich in de stilte kennen aan de mens. Mijn naam is: ‘Ik zal er zijn’, zegt Hij. Jou nabij, in lief en leed. In de stilte van de morgen en de avond. In de ogen en de daden van een ander. In het suizen van de wind en in het Licht dat blijft.

In deze rumoerige tijden is het goed te beseffen dat je jezelf en de (A)ander juist in de stilte kunt vinden. Dat je zó weer op verhaal kunt komen om met nieuwe moed het leven tegemoet te gaan.
Wees daarom welkom in één van de kerken. Wees welkom bij ons.


17 april 2024

Alles wat je deelt, wordt lichter

Meestal gaat ons leven min of meer z’n “normale” gangetje. Natuurlijk is er altijd wel wat. Maar dat hoort er gewoon bij. En vaak weten we daar ook prima mee om te gaan. Maar soms gebeurt er zomaar ineens iets van een totaal andere orde. Je wordt overrompeld en overweldigd. Alles staat ineens op z’n kop. Zomaar uit het niets. En zonder dat je het zag aankomen. In België zeggen mensen dan: ik werd compleet van mijn sokkel geblazen. En daar sta je dan. Alle zekerheden zijn je uit handen geslagen. Niets is meer wat het was. En niets is meer wat het lijkt. Elke grip en houvast ben je kwijt.

Als zoiets je overkomt, dan kan er van alles gebeuren. Je kunt je helemaal afsluiten voor alles en iedereen om je heen. Dat klinkt misschien raar, maar vaak is dat wel het eerste wat gebeurt. Je bent immers helemaal de weg kwijt. Je weet het even niet meer. Misschien ben je wel boos. Of alleen maar verdrietig. Of je schaamt je voor wat je is overkomen. Je hebt nog geen begin van een idee, hoe je moet omgaan met de “nieuwe werkelijkheid”. Je zit nog vol met vragen zonder dat er antwoorden zijn.

Wat in zo’n diep ingrijpende situatie echt wonderen doet, is om het er toch -hoe dan ook- met anderen om je heen over te hebben. Je zult versteld zijn, wat er dan gebeurt. Hoeveel warmte van mensen om je heen er ineens vrij komt, als je zelf de moed hebt om de eerste stap te zetten. En om je kwetsbaar op te stellen. Mensen leven met je mee en blijken op die manier heel veel voor je te kunnen betekenen. Alles wat je deelt, wordt echt lichter! Samen dingen dragen, maakt alles veel verdraaglijker. In de kerk en met een heel “oud” woord noemen we dat naastenliefde. En hier in onze Sallandse dorpen noemen we dat gewoon “noaberschap”. En zo zie je maar weer: kerk en dorp hebben alles met elkaar te maken, hebben heel veel raakvlakken en overlap met elkaar. En ze sluiten vaak meer op elkaar aan dan je zou denken. Wil je daar meer van weten? Loop dan gewoon eens binnen op een zondagochtend, laat je verrassen, stel je open en doe mee. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Wel:kom.


10 april 2024

Vreugdetijd van Pasen

In de kerk tellen we de dagen in deze tijd van Pasen naar Pinksteren, 19 mei: 50 dagen. Deze periode wordt ook wel de vreugdetijd van Pasen genoemd.
We proberen te ontdekken waar Jezus verschijnt in ons alledaagse.
Nu ja, vreugdetijd… Als je om je heen kijkt en ziet wat er allemaal gebeurt dan is de vreugde soms ver weg. De wereld dendert voort. Dagen, weken en zondagen gaan elkaar weer opvolgen. Het gaat maar door en het leven kan rauw op ons dak vallen. Hoezo, vreugdetijd? 

In het Paasoratorium ‘Als de graankorrel sterft…’ van Marijke de Bruijne zingt en vertelt Maria van haar ontmoeting met Jezus op de Paasmorgen:
‘Hoe ik ben thuisgekomen, weet ik niet. Maar waar ik liep, was wat ik kende overtogen met een glans die alles had vernieuwd. De huizen deden hun ramen open, de straten geurden naar de lentewind, de hele stad was jong en fris, de bomen waaiden niet maar dansten. De mensen die ik tegenkwam, de eersten, het was nog altijd vroeg, waren zo mooi! Zij glansden, zoals alles deed.’
Maria weet zich gezien en gekend bij haar naam door Jezus. Haar leven is veranderd en vernieuwd. Zij is nooit meer alleen. Vanaf dat moment kijkt zij met de ogen van haar hart. Het is alsof er een glans over de dingen ligt en over de mensen.

Jezus prijst ons gelukkig en nodigt ons uit om in hem te geloven. Hij deed ons voor wat leven is, wat liefde doet: kijken met de ogen van je hart brengt verbinding tot stand. Elke dag kan het Pasen worden wanneer we elkaar zien en bij name noemen. Een mooie Paasgedachte die vreugde geeft, diepe vreugde!

U en jij bent welkom in de kerk maar je kunt de diensten ook online volgen via internet.
Voor meer info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!


26 maart 2024
De Drieslag

Drie is een sterk getal. Als je erop let zie je dat op veel plaatsen terug komen. In communicatie komt iets sterker over als het in drieën wordt verteld. Het geeft structuur en daardoor rust. Zoals dit stukje met een inleiding, midden en afronding.
In onze christelijke traditie gaat het niet anders. Om te beginnen verpakt God zich in drie verschijningsvormen: Vader, Zoon en Heilige Geest. Er zijn drie grote feesten: Kerst, Pasen en Pinksteren. Deze week leven we mee met Jezus: Lijden, Sterven én Opstaan. (check onze website voor alle diensten. Wel:Kom!). Het verhaal van Jezus is er één waar we ons aan kunnen spiegelen. Ook wij maken deze drie fasen wel eens door. Voorbeeld: je veriest je baan. De periode voordat je geen werk meer hebt is er de onzekerheid (Lijden). Na je ontslag heb je een tijdje nodig om dat te verwerken (Sterven). Tenslotte vind je een nieuwe manier om je tijd in te vullen (Opstaan). Je bent niet meer dezelfde, je hebt een verandering ondergaan, je bent een nieuw leven begonnen.
Het is goed om je bewust te zijn van een cyclus als deze in je leven. Daarom bieden wij als kerk je de mogelijkheid om op zaterdag 13 april mee te gaan naar Jorwert (zie onze website). Daar zal ruimte zijn voor Stilte, Bezinning en Verbinding. Opgave en informatie bij Gert Wijnstok.
Tot ziens! In de kerk, in Jorwert of in het dorp!


19 maart 2024
Rode loper

BATHMEN-OKKENBROEK – Door alle aangegroeide mos was het wel heel glad geworden rond de pastorie. Tijdens het boenen van de tegels moest uw schrijver aan Palmpasen denken.

Dat feest wordt komende zondag gevierd. Kinderen maken dan met hun Palmpaasstokken een vrolijke optocht in de kerk en door de straten. Zo feestelijk moet het geweest zijn, toen lang geleden Jezus op een ezel de straten van Jeruzalem binnenreed en door een enthousiaste menigte als koning werd begroet. Het verhaal gaat dat mensen daarbij Palmtakken en kleding op de weg legden, zoals wij bij bijzondere gelegenheden de rode loper uitleggen voor bijvoorbeeld een bruidspaar.

Aan die speciale aandacht voor het te betreden pad moest ik denken, toen ik met schoonmaakazijn en water het mos op de tegels te lijf ging. Tot nu toe was gelukkig niemand onderuitgegaan en het boenen maakte dat de gladheid als sneeuw voor de zon verdween. Ondertussen vertelt het verhaal van Jezus, dat kort na Palmpasen de rode loper onder zijn voeten werd weggetrokken. Het kan verkeren, in plaats van “Hosanna” wordt dan massaal “Kruisig hem!” geschreeuwd.

Na Palmzondag houden de kerken van Bathmen-Okkenbroek en Lettele drie vespers. Daarin lezen we drie verschillende reacties van mensen uit de omgeving van Jezus op de kruisdood die hem wacht. Zo willen we Jezus op de voet volgen richting het Paasfeest.

Wel:kom in de kerk van Okkenbroek op maandag, Lettele op dinsdag en Bathmen op woensdag, aanvang steeds om 19.00 uur. Voor online zie kerkdienstgemist.nl > Okkenbroek of Bathmen en Facebook Nicolaaskerk Lettele.

12 maart 2024

Herkent u dat? Het gevoel dat je soms in een medemens een engel ontmoet hebt?
Of dat je in de ogen van de ander God hebt gezien?
En dan gaat het zeker niet alleen om mensen die altijd bereid zijn om een ander te helpen of  die zich dag en nacht inspannen voor een goed doel of misschien van de kerk zijn.
Nee, je kunt engelen van mensen overal op deze wereld en in alle lagen van de bevolking tegenkomen….

In een boekje van Renata Barnard en Folly Hemrica ‘Engel met gebarsten vleugel’ lees ik dat ze ook in de bajes te vinden zijn, op straat als uitgeprocedeerde asielzoeker of zomaar in de gedaante van je buurman of je buurvrouw om de hoek.
Het kunnen dus heel verschillende mensen zijn, maar wat ze gemeen hebben, is dat ze je raken in hun kwetsbaarheid en in de manier waarin ze onbevangen zichzelf zijn.
Ze ontroeren je en je voelt je – zomaar – met hen verbonden.  Alsof ze boodschappers van een andere wereld zijn en even boven zichzelf uitstijgen. Heel gewone mensen, vaak mensen die zelf gehavend zijn, engelen met barsten in hun vleugels. In een flits tonen ze ons waar het in het leven op aan komt, hoe het ook kan. Zulke ontmoetingen vergeet je niet!

Ik denk, dat je ze vaker dan verwacht, zomaar tegen het lijf kunt lopen. Als je de tijd neemt, je ogen goed de kost geeft en mooie ontmoetingen durft aan te gaan.
Zoals Jezus in de Bijbel ook doet.
Hij laat ons zelfs zien dat we stuk voor stuk engelen met slechts één vleugel zijn en dat we slechts kunnen vliegen door elkaar te omhelzen.
Wat een liefdevolle en vreedzame manier van samenleven kan dat worden!


5 maart 2024
Verwondering

Een gevoel van verwondering kun je zomaar hebben. Het overkomt je, onverwacht. De natuur, de wereld waarin wij leven, kan je raken. Een prachtige zonsopgang of zonsondergang, het kwetterende geluid van vogels, adembenemende stilte in de bergen doet je verwonderen.
Het kan zomaar gebeuren dat je getroffen wordt door het wonder van het bestaan.
Alsof je geraakt wordt door een geheim. Dat deze werkelijkheid bezield is door iets dat groter is dan jij. Of misschien wel door iemand… Je voelt ontzag. Of misschien zelfs eerbied. Alsof je heilige grond betreedt. Het kan overal gebeuren. Als je wandelt in het bos of langs het strand. Als je een pasgeboren kindje in je armen krijgt gelegd. Als je jezelf in de spiegel ziet of voelt dat je hart klopt. Als je een geliefde in de ogen kijkt. Als je geniet van kunst en literatuur. Maar ook als je aan het stofzuigen bent of bij de bakker staat.
Zelfs aan een sterfbed kun je getroffen worden door het besef dat het leven ten diepste een geheim voor ons is. Op zulke momenten kan het zijn alsof je wordt opgetild en beseft dat jij en alles wat is, leeft uit de hand van een Ander. En dat jij deel bent van een groter geheel.

De dichter van Psalm 8 is verwonderd als hij in de nacht kijkt naar de sterrenhemel en zegt: ‘Ik kijk naar de hemel die u hebt gemaakt. Ik kijk naar de maan en de sterren die u daar een plaats hebt gegeven. En ik denk: een mens is niet belangrijk, en toch denkt u aan hem. Een mens is maar klein, en toch vergeet u hem niet.’
Een gevoel van gekend zijn kan je kracht geven en moed. Dat je niet alleen bent en er verbinding is. De dichter uit zijn verwondering en maakt ons zo deelgenoot van zijn ervaring.
De bijbel bevat een schat aan liederen en verhalen waarin we onszelf en anderen kunnen tegenkomen. En: waarin we iets op het spoor komen van God. Nieuwsgierig geworden? Kom en verwonder je!
U en jij bent welkom in de kerk maar je kunt de diensten ook online volgen via internet.

Voor meer info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!


27 februari 2024
Overweldigend!

De klimaatcrisis, oorlogsgeweld, hongersnood, armoede, mensen op de vlucht, wanhopig op zoek naar een veilig heenkomen. Je hoeft alleen maar een keer het journaal te kijken en alles komt voorbij. Allemaal overweldigende gebeurtenissen, waar we ons vaak heel klein, nietig en machteloos bij voelen. Maar ook in het klein, in ons eigen persoonlijke leven gebeurt er soms (of vaak) van alles waar we geen vat op hebben. En kunnen we overweldigd worden door ziekte, tegenslag, verlies van werk, een ongeluk, eindeloos wachten op een geschikte woning, haatberichten op sociale media en ga zo maar door. Hoe gaan we om met alles wat ons overweldigt en overmeestert? Hoe kun je van het leven blijven houden als je de greep erop verliest?

Al deze vragen komen aan bod tijdens een avondprogramma dat we op dinsdag 5 maart in de dorpskerk van Bathmen organiseren. Wees gerust: het wordt geen avondje waarin we alleen maar met elkaar gaan zitten mokken en somberen. Integendeel: we gaan juist op zoek naar hoe je in deze tijd, in het hier en nu, voluit kunt leven en midden in het leven kunt staan terwijl je lang niet alles in de hand hebt. Een interessante en inspirerende avond. Met een veelzijdig en kleurrijk programma. Een bijzondere mix van een (muzikale) lezing, prachtige liederen die worden gezongen en daarnaast ook nog eens meeslepende en betoverende dans. De lezing wordt verzorgd door Frits de Lange, oud-hoogleraar, onderzoeker, schrijver en spreker. Er wordt gezongen door Eessa Frieman. En er wordt (tango) gedanst door Liesbeth Menken en Hans van den Brink. Liesbeth komt uit Deventer, waar ze onder andere danslessen verzorgt vanuit haar dansschool Tango Abrazo.
Kortom: een fantastische avond. Er is vrije entree. De dorpskerk van Bathmen is open vanaf 19.30 uur voor inloop met een kopje koffie of thee. De muzikale lezing begint om 20.00 uur. Na afloop is er alle gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even gezellig na te praten. En via een vrije gift bepaal je tenslotte zelf wat deze avond jou waard is geweest. Wij hopen op een overweldigende belangstelling en kijken uit naar uw en jouw komst! Iedereen hoort erbij en iedereen is welkom!


20 februari 2024
Verbinding

Tijdens het afgelopen carnaval was er in het zuiden nog zo’n mooie verbinding tussen het dorpse leven, de carnaval en de beleving van de community in een gezamenlijke mis in de kerk. Alleen was het wel jammer dat er dan toch nog kerken zijn waarin wordt gekozen voor uitsluiting van groepen mensen. Dat draagt weer bij aan het verwrongen beeld van een intolerante kerk. Jammer dat dit beeld ook afstraalt op alle prachtige initiatieven in andere kerken, waarin juist die verbinding en community met íedereen wordt nagestreefd. Gelukkig is in onze dorpen een beweging waarin deze verbinding gezocht wordt. Dat gebeurt de komende 40 dagen op weg naar Pasen ook in de dorpskerk in Bathmen. Dan zoeken we de verbinding in een dagelijkse gezamenlijke meditatie. Even loskomen uit de dagelijkse hectische maalstroom en bewuster in het leven staan. Iedereen is van harte welkom! Er komen mensen vanuit allerlei richtingen: boeddhistisch, christelijk, maar ook zonder specifieke stroming. Tijdens deze meditatie is het 20 minuten stil…… Stilte waarin je kunt luisteren naar het wezenlijke dat zich aanreikt vanuit je binnenste. Gevoelens of ideeën die in je leven, of juist om te verbinden. Vooraf wordt een korte tekst gelezen die eventueel voor inspiratie kan zorgen. Verder wordt er niet gesproken. Het is iedere werkdag en zaterdag, vóór je school, werk of andere bezigheden om 7 uur in de ochtend in de dorpskerk in Bathmen. Laat jezelf verrassen door je te openen voor wat zich in je aandient. Ga je mee op een verbindende weg waarmee je intenser toeleeft naar Pasen?


13 februari 2024
Doe eens gek, doe eens anders!

Zo, carnaval is geweest. De kans om lekker gek te doen, uit de band te springen. Het is  het proberen waard om eens anders te doen dan wat je normaal doet. Waarom? Omdat je dan een ander perspectief kan krijgen op je leven.
Nou denk ik niet dat je tijdens het carnavalsfeest bezig bent met een ander perspectief. Maar daarna (nu dus) is de periode van VASTEN aangebroken. Het is de veertigdagen vóór Pasen, HET feest van christenen. In de kerk volgen we Jezus tijdens zijn actieve loopbaan. Wat heeft Hij laten zien van hoe de wereld er volgens het plan van God uit moet zien. Daar hebben we nu zeker ook wat aan.
Om terug te komen op dat vasten. Probeer ook eens om de komende periode iets niet te doen wat in je leven ingesleten is. Dat kan zijn alcoholgebruik of snoepen. Andersom kan ook, iets doen wat je nooit deed (bijvoorbeeld een wandelingetje elke dag). En als je merkt dat het moeilijk is om je daaraan te houden vraag jezelf dan af waarom dat zo is. Beheerst het je leven, of houdt het je af van wat echt belangrijk is? Zo kan vasten bevrijdend werken. Op zondagen is het feest, dan heb je even vrij van het vasten. Dan kan je ook naar de kerk om samen met anderen te horen over hoe Jezus leefde, zodat wij daar ons aan kunnen spiegelen. Wel:Kom!

terug